CEP TELEFONUNUZLA ODYSSEUS ANLAŞMASI YAPMAK

Çalışacaksınız ancak  cep telefonunuz buna izin vermiyor , kendinizi bir türlü telefona bakmaktan alıkoyamıyorsunuz. Sosyal paylaşımların biri biterken diğeri başlayınca planladığınız  çalışmalar  yarım kalıyor. O zaman  kendinizle Odysseus Anlaşması yapmayı denemeye ne dersiniz? Bu  anlaşmayla , gelecekteki kimliğinizin karşı karşıya kalacağı seçenekleri önceden görüp bunlara sınırlar getireceksiniz.

Nedir Odysseus Anlaşması?

Yunan mitolojisinde Odysseus, İthaka kralıydı. Truva Savaşı’nı kazanmış ve yurduna dönüyordu. Ancak bu uzun yolculukta gemicilerin aklını başından alan, büyüleyici güzellikte şarkılar söyleyen Sirenler’in adasının önünden geçeceğini fark etti. Sirenler, denizcilerin aklını başından alan büyüleyici güzellikte şarkılar söylemeleriyle ün yapmışlardı.  Ne yazık ki, Sirenler’in cazibesine karşı koyamayan denizciler de onlara ulaşmaya çalışırken  gemileri kayaya çarpıp paramparça oluyordu. Odysseus ise Sirenler’i görmek için karşı koyulamaz bir istek duyuyor  ancak kendisinin ve tayfasının ölümüne neden olmak istemiyordu. Müziği duyduğunda gemisini  adanın kayalıklarına doğru sürme dürtüsüne de karşı koyamayacağını biliyordu. Sorun şimdi ki akılcı Odysseus değil gelecekte ki Odysseus’ du. Bunun için bir plan yaptı. Adamlarına, kendisini geminin direğine çok sıkı bir şekilde bağlamalarını, kendilerinin de kulaklarını bal mumuyla tıkamalarını emretti. Böylece Sirenlerin şarkılarını duymayacaklardı. Gemiyi yönlendirirken , Odysseus’un tüm çırpınmalarını ve yalvarmalarını görmezden gelmek üzere kesin emir almışlardı. Odysseus, gelecekteki kendisinin doğru kararları verecek durumda olmadığının farkındaydı. Bu nedenle aklı başındaki Odysseus her şeyi öyle bir ayarladı ki, artık yanlış adımı atması mümkün değildi.

İşte bütün bunlara bağlı olarak , şimdiki ve gelecekteki kendiniz  arasında yapacağınız bu tür pazarlıklar Odysseus Anlaşması olarak anılır. (Alıntı: Beyin -David Eagleman)

Siz de daha basit olarak çalışırken cep telefonunuzu yanınızdakilerden  birine verip kendinizle bir anlaşma yapabilirsiniz.

 Bu anlaşmanın anahtarı, farklı koşullarda farklı insanlar olduğumuzu kabul etmektir.

Zeynep Kökden Öğrenci Koçu & Konsantrasyon Eğitmeni

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın